Bağlarbaşı Mh. Şehzade Sk. No:2A Maltepe/İstanbul
0216 389 72 83         0530 909 00 83         TEKLİF AL
tr

Metal Kaplama İş Güvenliği

10.12.2018
8.028
Metal Kaplama İş Güvenliği

Metal Kaplama Sektöründe İş Güvenliği sektör bazında istihdam edilen çalışan sayısı göz önünde bulundurulduğunda küçük ve orta ölçekli işletmeler  sınıfın da yer alan  iş yerlerine göre çalışan sayısının oldukça fazla olduğu görülmektedir.  İstatistikler incelendiğinde, meydana gelen iş kazalarının büyük bir bölümü “makinelerin sebep olduğu kazalar” olarak iş kazaları sebepleri sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor.  Bu durum makinelerin çalışanlara verebileceği zararları önleme amaçlı koruyucu önlemlerin yeterli seviyede sağlanmadığını ortaya koymaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği’nin önleyici yaklaşımının temelini; risk değerlendirmesi, acil durum planları ve eğitimler oluşturur. Risk değerlendirmesi, iş yerinde, çalışanlara zarar verecek olan etmenlere karşı yeterli tedbir alınıp alınmadığını ortaya koyan teknik bir yaklaşımdır. Risk değerlendirmesinde amaç; iş yerinde, çalışanların, sağlık ve güvenliklerini tehdit eden etmenlerin tespit edilmesi, derecelendirilmesi ve önleyici tedbirlerin belirlenerek çalışma ortamı risklerini kabul edilebilir seviyeye düşürmektir.

Metal Kaplama İş Güvenliği

Yapılan metal eşyaların paslanmaması, aşınmaması, çürümemesi ve daha iyi görünmesi ya da parlaması için yüzeyleri bazı işlemlere tabi tutulur. Metal eşyaların kullanımı arttıkça, tüketici taleplerini karşılamaya yönelik eşyalara uygulanan yüzey işlemlerinde de çeşitlenme görülmüştür. Çeşitli kimyasalların, elektrik, ısı ve basınç kullanmak yoluyla metal yüzeylere uygulanması dayanıklılığı arttırmakta, kullanımı kolaylaştırmakta ve görüntüyü estetik hale getirmektedir.

Metal Kaplama İşlerinde Tehlike, Hastalık ve Kazalar

İşlemler Tehlikeler
Elektrolitik Cilalama Kaustik ve korosif kimyasallardan kaynaklanan yanıklar ve tahrişler
Elektro kaplama Kanser yaratma riski olan krom ve nikele maruz kalma, yakıcı kimyasalara maruz kalma, siyanüre maruz kalma, patalama potansiyeli bulunan tozlar, ergonomik tehlikeler
Emayeler ve Sırlama Öğütücüler ve konveyörlerden kaynaklanan tehlikeler, yüksek sıcaklığa sahip sıvılardan ötürü yanma riski,Akciğer hastalıklarına neden olabilecek tozlar
Asitle aşındırma Hidroflorik asite maruz kalma, yüksek sıcaklığa sahip sıvılardan ötürü yanma riski, yakıcı kimyasalara maruz kalma
Galvanizleme Metal duman ateşi hastalığı riski, kurşuna maruz kalma, yüksek sıcaklığa sahip sıvılardan ötürü yanma riski,yakıcı kimyasalara maruz kalma
Isıyla işleme Siyanür ve karbon monoksite maruz kalma riski, hidrojenin patlamasına neden olabilecek yükseklikte atmosferik basınç,yüksek ısıya sahip sıvılardan ötürü yanma riski, yakıcı kimyasalara maruz kalma
Fosfatlama Yakıcı kimyasallara maruz kalma
Astar boyama Toksik ve yanıcı çözücülere maruz kalma, kanserojen kroma maruz kalma

Metal Sektöründe Kullanılan Makina ve Tezgahlarda İş Güvenliği

Metal işlerinde kullanılan araçlar uygun kullanılmadıkları takdirde tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden kullanım sırasında dikkatli olmak ve kullanım talimatlarına uymak çok önemlidir. Kullanımdan önce tüm araçlar kontrol edilmelidir.  Makine koruyucuların yerinde ve çalışır durumda olduğu, hareketsiz parçaların sabit olduğu  kontrol edilmelidir. Makinelerin açma/kapama düğmelerinin operatörün kolay ulaşabileceği yerde bulunması gerekir. Her makinenin tek bir operatörü olmalıdır fakat diğer çalışanlar da, tehlike durumlarında kullanmak üzere, makinelerin nasıl kapatılacağını bilmelidir.  Makineler çalışmadan önce çevrede el aletlerinin bulunmamasına dikkat edilmelidir. Gerekiyorsa, makinenin yanına bir raf düzeneği yapılmalıdır. Makinelerin kesme takımları güç kullanılmadan iş görebilecek keskinlikte olmalıdır. Makineler durdurulmadan temizleme, ölçme veya makine ayarlarında düzenleme yapılmamalıdır. Kesici kısımlar elle tutulmamalı yerine vakum, fırça, tırmık gibi araçlar kullanılmalıdır. Eller, kesici kısımlardan ve hareketli parçalardan uzak tutulmalıdır. Çalışırken vücut ve el pozisyonunun düzgün olmasıne dikkat edilmelidir. Aksi takdirde, bir kayma sonucu  keskin kısımlarla temas edebilir. Çalışma sırasında çıkarılan seyyar parçalar iş bittiğinde yerine takılmalıdır ve tüm parçalar temizlenmelidir. Makinenin bulunduğu alan yeterli büyüklükte, iyi aydınlatılmış ve tertipli olmalıdır. Olası kazalara müdahale edebilecek ilk yardım ekipmanı alanda bulundurulmalıdır. Tüm makineler için yangına karşı önlemler makinelerin özelliklerine uygun olarak alınmalıdır. Ortamda oluşma ihtimali olduğu takdirde metal tozu patlamalarına önlem almak için makinelerin tüm parçaları temizlenmelidir.

Metal işleme makineleri kullanılırken, operatörlerin dikkati dağıtılmamalıdır. Bol kıyafetler giyilmemeli, atkı, kolye gibi makinenin parçaları arasına sıkışabilecek aksesuarlar kullanılmamalıdır. Ayrıca uzun saç da saklanmalıdır.  Operatörler çalışan makinelerin başından ayrılmamalıdır. Kesim için kullanılan kimyasallar ellere veya deriye temas ettirilmemelidir. Basınçlı hava üfleyen cihazlar makinelerin temizliği için veya kıyafetlerin üzerindeki toz için kullanılmamalıdır.

Metal işleme işlerinde kendi özelliklerine göre önlem alınması gereken çok çeşitli makineler ve tezgahlar bulunmaktadır. Aşağıda bu makineler ve bunlardan kaynaklanacak iş kazalarını önlemek için gereken tedbirler sıralanmıştır.

Torna Tezgahı İş Sağlığı ve Güvenliği

  • Operatörler ve parça sıçraması sırasında zarar görebilecek yakınlıkta çalışan diğer işçiler uygun koruyucu gözlük takmalıdır.
  • Çalışılan parça güvenli şekilde sabitlenmelidir.
  • Aynalar sıkça kontrol edilmelidir. Fırlayan parçalar tehlikeye neden olabilir.
  • Ayna ayarları yapıldıktan sonra ayna sabitleyici anahtar açılmalıdır.
  • Torna makinesi yarı otomatik veya otomatik kullanıldığında koruyucu bariyer kullanılmalıdır.
  • Tüm güç iletim parçaları muhafaza edilmelidir.
  • Torna parçalarının tümü keskin olmalıdır.
  • Çip ve soğutucu kalkanların yerinde olduğundan emin olunmalıdır.
  • Vakum, fırça gibi araçlar torna makinesi durmadan kullanılmamalıdır.
  • Çalışırken makineye yaslanılmamalıdır. Yüz ve gözler fırlayabilecek parçalardan korunmalıdır.
  • Makine çalışırken ölçüm yapılmamalıdır.
  • İnce uzun parçalar işleme tabi tutulurken ağır darbelerden kaçınılmalıdır. Bunlar parçaların bükülmesine ve fırlamasına neden olabilir.
  • Operatörler kayış ve aynayı tutarak elle fren yapmaya çalışmamalıdır.
  • Geçitlere ve ara yollara bakan tezgahlarda parça fırlamalarına karşı önlem alınmalıdır.

 Matkap Tezgahı İş Sağlığı ve Güvenliği

  • Uygun koruyucu gözlük takılmalıdır.
  • Delik, özellikle derin bir oyuk açılıyorsa, çapak ve kıymıklardan düzenli olarak temizlenmelidir.
  • Makine parçalarının savurma yapmaması için kelepçe veya mengene kullanılmalıdır.
  • Makine çalışmıyorken matkap ucu ve kesici parçalar sabitlenmelidir. Çalıştırılacağı zaman matkap anahtarı kaldırılır.
  • Metal parçalar delineceği zaman matkap ucu yağlanmalıdır.
  • Matkap çalışılan parçayı delip geçiyorsa delme basıncı azaltılmalıdır. Bu parçanın kırılmasını engeller.
  • Matkap uçları temzi ve keskin tutulmalıdır. Körleşmiş matkap uçları kırılabilir.
  • Matkap ucu kaldırılmadan makine kapatılmalıdır.
  • Matkap ucu fazladan kuvvet uygulayarak zorlanmamalıdır.

 Freze Tezgahı İş Sağlığı ve Güvenliği

  • Uygun koruyucu gözlükler takılmalıdır.
  • Freze bıçaklarını taşırken bir bez ile taşımak yaralanmaları engeller. Bıçaklar çıplak elle tutulmamalıdır.
  • Parça yerleştirme sırasında tezgah bıçaklardan olabildiğince uzaklaştırılmalıdır.
  • Vakum, fırça gibi araçlar torna makinesi durmadan kullanılmamalıdır.
  • Makineyi temizlerken bıçaklar çıkarılmalıdır.
  • Tezgaha yüklenilmemeli ve eller tezgaın üzerine konulmamalıdır.
  • İşlenen parça, takımla beraber dönmemesi için uygun şekilde bağlanmalı veya mengene ile sabitlenmelidir.

 Metal Testeresi İş Sağlığı ve Güvenliği

Demir testereleri sıcak ve soğuk metallere işlem yapmaları açısından ikiye ayrılır. El testereleri, şerit testereler, yatay ve dikey döner testereler soğuk metal testereleridir. Sıcak metal testereleri ise aşındırıcı bir kesme diski kullanarak işlem yapar. Islak ya da kuru, yavaş veya hızlı ve manüel veya otomatik çalışan çeşitleri vardır.

  • Uygun göz koruyucular kullanılmalıdır.
  • Yapılacak işe uygun bıçaklar seçilmelidir.
  • Kesilen parça çıkarılmadan önce makinenin kapalı olduğundan emin olunmalıdır.
  • Testere bıçaklarına fazladan kuvvet uygulanmamalıdır.
  • Herhangi bir sıkışma halinde makine durdurulmadan hiç bir şekilde el ile müdahale edilmemelidir.

Soğuk metal testereleri kullanılırken,

  • Uzun malzemelerle kesim yapılacağında malzemenin iki ucu da kimsenin çarpmaması için korunmalıdır.
  • Çok uzun parçalarda işlem yapılacağında yerden bir destek ile parça desteklenmelidir.
  • Şerit testerenin alt ve üst kasnak arasında kalan kısımları uygun nitelik ve sağlamlıkta menteşeli kapaklarla örtülmeli, alt ve üst kasnaklar da, yandan ve üstten tamamen örtülecek şekilde koruyucu içine alınmalı ve kesme yerinde, kapağın alt kısmı, kesilecek parçanın kalınlığına göre ayarlanabilir şekilde olmalıdır.
  • Şerit testereler daima gergin tutulacak şekilde, kasnakla veya bir germe tertibatı ile ayarlanabilmelidir.

 Sıcak metal testereleri kullanılırken,

  • Gerekli durumda kulak koruyucuları kullanılmalıdır.
  • Gerekli durumda solunum yolu koruyucuları kullanılmalıdır.
  • Makine hızı kesme diskinin üzerinde yazan maksimum güvenli çalışma hızına göre ayarlanmalıdır.
  • Bağlantı flanşlarının eşit ve doğru çapta olduğundan emin olunmalıdır. (Disk çapının en az 1/4’ü kadar)
  • Kesme diskinin en az yarısını kaplayacak güvenli bir koruyucu ile diskin çalışanlara zarar vermesi engellenmelidir.
  • Bir denge sorunu ile karşılaşmamak için disk durdurulmadan önce soğutucular durdurulmalıdır..
  • Gerekli havalandırma sistemleri çalıştırılmadan kesim yapılmamalıdır.
  • Soğutucu sıvıların kullanıldığı hallerde bu sıvıların sıçramasını ve dışarı taşmasını engelleyecek siperler yapılmalıdır.
  • Sıçrayan kıvılcım ve parçalara karşı saç koruyucular yapılmalı ve tezgahın uzaktan kumanda tertibatı bulunmalıdır.

 Planya Makinesi İş Sağlığı ve Güvenliği

  • Uygun koruyucu gözlükler kullanılmalıdır.
  • Vakum, fırça gibi araçlar torna makinesi durmadan kullanılmamalıdır.
  • Durdurma mandallarının planya tezgahındaki yerlerinde olduğu kontrol edilmelidir.
  • İşlenen parça ile planya çerçevesi arasında yeterli boşluk olduğundan emin olunmalıdır.
  • Besleme çubuğu ve parçaları yerinde ve düzgün sırada olmalıdır.
  • Yapılan işe uygun kesme araçları kullanılmalıdır.
  • Makine düzgünce yağlanmış olmalıdır.
  • Tezgahların etrafındaki boşluklar, 60 santimetreden az olmamalıdır, bu açıklığın sağlanamadığı veya hareketli tablanın üzerine konan işin tabladan taştığı hallerde, tezgahın her iki başı uygun korkuluklarla korunmalıdır.
  • Parçaların son kısımları işlenirken uzun saplı iticiler kullanılmalıdır.
  • Otomatik iticileri bulunan planya tezgahlarında, geri tepme emniyet mandalları bulunmalı ve bunlar da uygun koruyucu içine alınmalıdır.

Taşlama Tezgahı İş Sağlığı ve Güvenliği

  • Uygun göz koruyucuları ve gerekli durumlarda kalkanlar kullanılmalıdır.
  • Kesme diskinin en az yarısını kaplayacak güvenli bir koruyucu ile diskin çalışanlara zarar vermesi engellenmelidir.
  • Mıknatıslı ayna üzerinde çapak kalmamasına dikkat edilmelidir.
  • Bir denge sorunu ile karşılaşmamak için disk durdurulmadan önce soğutucular durdurulmalıdır.
  • Disk, üzerinde yazan önerilen hızdan daha yüksek bir hızda çalıştırılmamalıdır.
  • Gerektiğinde, uygun havalandırma sistemi çalıştırılmadan taşlama işlemine başlanmamalıdır.
  • Soğuk disklere işlem yaparken acele edilmemelidir.
  • Hareketli disklerin üstünden veya çevresinden bir şeye uzanmaya çalışılmamalıdır.
  • Zımpara taşları, gerekli sağlamlıkta yapılmış olmalı ve taştan fırlayayak parçalara karşı, uygun koruyucu içine alınmalıdır.
  • Tezgaha bağlanacak zımpara taşları, işin ve tezgahın özelliğine uygun olmalı, taşın devir adedi, tezgahın kinden fazla olmamalıdır.

Vargel Tezgahı İş Sağlığı ve Güvenliği

  • Uygun yüz korumalı veya yandan kalkanlı gözlük kullanılmalıdır.
  • Uygun ayak koruyucular kullanılmalıdır.
  • İşlenen parçanın tezgaha yerleşmesini etkileyebilecek çapaklar, pürüzlü kenarlar temizlenmelidir.
  • Kesme parçası sarsıntı ve gıcırtı olmayacak şekilde yerleştirilmelidir.
  • Kesme parçasının tam karşısında değil ona paralel şekilde durulmalıdır.
  • Parça hareket halindeyken tezgahın karşısına uzanmamalı veya kesici parçalara müdahale edilmemelidir.
  • Çapak temizlemek için basınçlı hava veya çıplak el kullanılmamalıdır.
  • Tezgahların etrafındaki boşluklar, 60 santimetreden az olmamalıdır, bu açıklığın sağlanamadığı veya hareketli tablanın üzerine konan işin tabladan taştığı hallerde, tezgahın her iki başı uygun korkuluklarla korunmalıdır.

El Aletlerinde  İş Güvenliği yazımıza linkten ulaşabilirsiniz. Ayrıca blog yazılarımızı takip ederek tüm sektörle alakalı güncel bilgilere ulaşabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak web sayfamızdaki sosyal medya butonlarından Engin İSG firmamızın Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube sosyal ağ hesaplarımıza erişim sağlayabilir bizi takip edebilirsiniz.

Engin OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) olarak tüm sektörlere İSG hizmetleri veriyoruz, talep ve istekleriniz konusunda web sitemiz üzerinden fiyat teklifi alabilir yada 0850 441 67 42  telefon numarasını arayarak ücret Bilgisi öğrenebilirsiniz. Ayrıca tüm hizmetlerimiz için güncel kampanyalarımızdan ve özel indirimlerimizden faydalanabilirsiniz

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz:
Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara